Hair loss cure – hair regrowth | Hair growth – conveycenter

What Is Hair Loss?

Hair grows in many parts of skin except in eyes, on nails, on the palm of hands and soles of our feet, are being thrown but many hairs are so fine they’re invisible. Hair is made up of Protein called Keratin that is produced in hair follicles in the outer layer of skin. As follicles provide new care being thrown out from the surface of the skin at the rate of 6-inches per year.The hair we see is a string of the dead keratin cells.

The average adult has about 100,000 to 150,000 hairs and loss up to 100 of them per day.

At one time, about 80% of the hair on a person’s head is growing. Each follicle has its own life cycle that can be affected by age, disease, and many other factors. The life cycle of the follicle is divided into three phases.That is the hair growth cycle.

  • Anagen — active hair growth that lasts between two to six years.During this hair grows 1 cm every 28 days.
  • Catagen — transitional hair growth that lasts two to three weeks. This phase occurs at the end of anagen phase.
  • Telogen — resting phase that lasts about two to three weeks.

At the end of the telogen phase, the hair is damaged and a new hair replaces it and the growing cycle starts again.

As people age grow, their rate of growth slows. So, that the old age people get more hair loss problem but in nowadays it is very common in old age, younger as well as children.

There are many types of hair loss, also called Alopecia.

Involutional alopecia is a condition in which hairs become thin with age.More hair goes to telogen phase, and the other hairs become shorter and less in quantity.

Androgenic alopecia is a condition that can affect both man and women.A man with this condition called male pattern baldness and being affected by hair loss as early as their teens or early 20’s. Women with this condition called female pattern baldness and being affected by hair loss and thin hair at age 40s.

Alopecia areata starts suddenly and cause hair loss in children and adults. But in 80% of people with this condition get their hairs back within a few years.

Trichotillomania, seems most in children, is a psychological disorder in which a person pulls out one’s own hair.

Telogen effluvium is temporary hair thinning because of the change in the growth cycle of hair. A large number of hair entering in resting face at the same time which causes hair shedding and thinning.

Scarring alopecias result in permanent loss of hair In this, the regenerating ability of hair is an entry. Hot combs and hair too tightly pulled can also result in permanent loss of hairs.

Reason Why Are You Losing Hair And treatment


It’s true man lose their hairs more as compared to the women which are male pattern baldness.But thinning of hair and hair loss also common in women.

In many cases, there are ways to treat both male and female hair loss.It depends on the condition. Here are some common reasons why you have less hair on your head and solutions (if any) and treatment.

1: Physical stress:

Any kind of surgery, a car accident or a several illnesses, even the flu can cause temporary hair loss. This is the type of Telogen effluvium. when you have a stressful incident, it can affect the hair cycle, so more hair into the shedding phase. Hair loss often becomes noticeable three to six months after an incident.

Solution: The good news is that air will start growing back as your body recover.

2: Pregnancy:

Pregnancy is a type of physical stress that can cause hair loss.This type of hair loss is often seen after the delivery of a child.

Solution: If you experience a hair loss then don’t be worried it will grow back n a couple of months.

3: Too much vitamin A:

Overdoing vitamin A-containing supplements or medications can trigger hair loss. The daily value of vitamin A is 5,000 IU per day for adults and kids over age 4; supplements contain 2,500 to 10,000 IU.

Solution: This is a reversible cause of hair loss and once the excess vitamin A is hated, hair should grow normally.

4: Lack of protein:

If you don’t gain enough protein in your diet, your body may ration protein by stopping down the growth, according to the of American Academy Dermatology. this can happen about two to three months after a drop in protein intake.

Solution: There are many resources for protein as fish, meat, eggs.

5: Male pattern baldness:

About three out of five men experience hair loss by age 55, and most of the time due to man pattern baldness. This is caused due to combo genes and male sex hormones.

Solution: There are creams like minoxidil and oral medications such as finasteride that can halt hair loss even cause some growth in hairs.

6: Anemia:

Almost 20 women aged 20 through 100 suffers from anemia due to an iron deficiency which is the easily fixable cause of hair loss. Your doctor will do a blood test to sure that if you have this disease.

Solution: A simple iron supplement correct that problem. Other symptoms of anemia are also headache, pale skin, cold hand, and feet.

7: Vitamin B deficiency:

Although relatively uncommon in the U.S., low level of vitamin B is another correctable cause of hair loss.

Solution: Like amenia some supplements should help the problem as well as fruits and vegetables.

8: Aging:

It is common to see hair loss or thinning of the hair in women as they enter their 50s and 60s.

Solution: Experts don’t recommend that this problem is treated.

And also many others.

On the days when people washed their hairs the lose up to 250 strands.But don’t avoid washing hairs to keep the hairs, as it falls eventually.Wash your hairs and protect them as well as you can because it is the very important thing for everyone for good looking. So we take care of them and if there any problem then meet to the doctor for hearing loss treatment. Hair loss cure, hair regrowth, and Hair growth

5 thoughts on “Hair loss cure – hair regrowth | Hair growth – conveycenter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *